20 Aralık 2013 Cuma

Tefeci faizi geri döndü - Sonsayfa Haberler Son Dakika

Faiz lobisi, Gezi olayları ve FED krizinin internete reklam vermek uluslararası piyasalarda neden olduğu dalgalanmaları ranta çevirmeyi başardı. Mayısta Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine inen ticari kredi faizleri 7 ayda yüzde 16ya fırladı.


Bu yıl mayıs ayı sonunda patlak veren Gezi Parkı protestoları ve FEDin parasal genişleme hikayesini bahane eden bankalar, küçük ve orta ölçekli işletmelere uyguladıkları kredi faiz oranlarını yüzde 8lerden yüzde 16 seviyesine çıkardı. Özel ve kamu bankalarının yüksek faiz oranları özellikle finansal yapısı kobi destekleri zayıf olan işletmelere uygulanıyor. Lobici bankalar, reel sektör işletmelerini çift haneli faiz ödemek zorunda bırakarak kârlarını eritmeye başladı. Faiz lobisinin uyguladığı yüksek ticari faiz maliyetleri nedeniyle kendilerini yüzde 7.30 seviyesindeki enflasyona karşı korumakta güçlük çektiğini belirten imalat sektörü temsilcileri, bankalardan kredi faizlerini acil olarak aşağı çekmelerini ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) da ticari krediler ve ticari kredi kartlarındaki faiz artışına karşı önlem getirmesini istedi.


Küçük ölçekli işletmelere uygulanan yüksek faiz oranları konusunda MÜSİAD Başkanı Nali Olpak, bu konuda üyelerinden çokça şikayet aldıklarını belirtirken, İİB Başkan İsmail Gülle, bankaların çok sağlam gördükleri işletmelere çok ucuz kredi verebilirken, asıl ihtiyacı nakliyat firmaları olanlara şartları uygun değil diye olmayacak rakamları teklif ettiğini belirtti. Capital Gelt Başkanı Özgür Devrim Yılmaz, KOBIlere sağlanan bu yüksek faizli krediler orta vadede birçok KOBİnin batmasına ve ödeme zorluğuna girmesine sebep olacaktır görüşünü dile getirdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, geçtiğimiz hafta 2014 yılı bütçe görüşmeleri sırasında açıkladığı rakama göre, Gezi sonrasını fırsat bilen faiz lobisinin google reklam vermek devlete ve özel sektör üretici kesimine yüklediği toplam faiz yükü 18 milyar TLyi buldu. Erdoğan, Gezi olaylarının Türk ekonomisine ağır faturasını, 2013 Mayıs ayında faiz oranları, çok savunduğunuz Gezi olaylarına kadar tarihin en düşük seviyesine gerilemiş, 4.67 olmuştu. Gezi finans şirketi olaylarında yüzde 9a fırladı. Faizdeki bu artışın Türkiyeye maliyeti 18,5 milyar lira oldu diye açıklamıştı.


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle: Enflasyonun yüzde 7 olduğu ortamda, yüzde 10un üzerindeki her faiz yüktür. Bu konuda da BDDKnın bir yaptırımı olması gerekir. Bankalar dan çok sağlam gördüklerine çok ucuz kredi verebilirken, asıl ihtiyacı olana şartları uygun değil diye olmayacak rakamlar teklif ediliyor. İhtiyacın varsa para yok, ihtiyacın yoksa para çok.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak: KOBİlerin hem oransal bazda, hem de teminatlar konusunda daha zor şartlarda kredi çilingir kullandığını hep söylüyoruz. KOBİler büyük işletmelerden biraz daha oran bazında daha pahalı kredi kullanıyor. Oransal bazda bankadan bankaya da değişebiliyor. Üyelerimizden de bu yönde şikayet alıyoruz. Biz elimizde büyümenin finansmanını bu sene aldık. Belki önümüzdeki yıl da tamamen bu konuyu çalışacağız.


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: Bankaların plasman ve kredi kanallarının tüketici kredilerine yönelik yoğunluğunun reel sektöre ve sanayiye doğru kaydırılması konusu, son zamanlarda bankalarla üzerinde ortak akılda buluştuğumuz bir konudur. Beklentilerimizi kıracak gelişmelerin oluşmasının görünüyor olması, sanayicilerimizin heyecanını kesebilecektir.


İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Zekeriya Mete: reklam firmaları KOBİlerin durumu ortada. Bankalara kendilerini beğendirmek, kredi kullanabilmek için gösterdikleri performansı, bugüne kadar herhalde dünyada başka KOBİ göstermemiştir. Türkiyedeki savaşçı KOBİlerimiz bankalara yenik düşmüştür. Son yıllarda inşaat sektörüne bankaların rağbet etmesi, KOBİlere ilgili azaltmıştır. Sanayiye gereken önemi vermezseniz sıkıntı çeker. KOBİler zaten sıkıntı çekiyor. Bunun için yasal boşlukların giderilmesi gerekiyor.


Bank CAPITAL GELT Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Devrim Yılmaz: Bankalar verdikleri kredi borçlarını yurtdışından temin etmelerinden dolayı, LİBOR artı risk primi üstleniyorlar. KOBİler, bu sebeple yüksek faize maruz kalıyor. KOBIlere sağlanan yüksek faizli krediler orta vadede birçoğunun batmasına ve ödeme zorluğuna girmesine sebep olacaktır.


Merkez Bankasının son aylarda döviz kurundaki oynaklığa bağlı olarak, enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmini ve bu durumun fiyatlama davranışında etkilerini adwords reklam sınırlandırmak için bir aylık repo ihalesini google reklam sonlandırmıştı. Bu kararın fonlama maliyetlerini biraz artıracağını belirten bazı bankacılar, kararın kredi faizlerine bir yansıması turizm firması olacağını belirterek, Merkez Bankasının aylık repo ihalesini sonlandırması faiz eğrisini bir çıt yukarı google reklamları aldı. Bu da maliyetlerimizi biraz artacak. Biz de bunu verdiğimiz kredilere yansıtmaya çalışacağız demişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder